27 feb. 2012


Ce este un interval?
Un interval în muzică este diferenţa dintre înălţimea a două note. Denumirea unui interval este dată de mărimea şi calitatea acestuia.
Intervalele pot fi Perfecte, Mici, Mari, Mărite sau Micşorate.
Ţine minte ca toate intervalele pot fi Mărite şi Micşorate! Prima, Cvarta, Cvinta (Unodecima, Duodecima) sunt perfecte, iar Secunda, Terţa, Sexta, Septima (Nona, Decima) sunt mari si mici.


De ce avem nevoie de intervale?
Din doua sau mai multe intervalele cântate simultan putem forma acorduri, daca nu le cântăm simultan putem să formăm chiar linii melodice.
E vital ca orice muzician sau amator de muzică să cunoască intervalele! Dacă nu ar exista intervalele nu ar exista muzica, dacă nu le stăpâneşti, sfatul meu este să te apuci de studiat intervale incepând chiar cu prima, spunând cu voce tare si cântând la chitara fiecare interval, de exemplu:
do do – primă perfectă
do reb ‑ secundă mică
do re – secundă mare
do mib – terţă mică
do mi – terţă mare
do fa – cvartă perfectă
do fa# ‑ cvartă mărită
do sol – cvintă perfectă
do lab – sextă mică
do la – sextă mare
do sib – septimă mică
do si – septimă mare
do – do octavă perfectă
Recomand să cânti fiecare interval, îl execuţi cu chitara, după care îl cânţi cu vocea.
Te va ajuta ca pe viitor să renunţi să cauţi tablaturi şi tutoriale la piesele preferate, te va face să poţi depista intervalele dintr‑un solo de chitară preferat, distanţele dintre note, acorduri,  etc.
Ai putea chiar să asociezi unui interval un început de cântec pe care îl cunoşti. Eu asociez şi acum  intervalele cu piese foarte cunoscute, şi sunt convins ca le cunoaşteţi şi voi:
primă perfectă – foarte uşor de recunoscut, pentru ca e o notă repetată in aceeaşi octavă.
secunda mică – tema din filmul “Jaws” (Fălci) o secundă mică (semiton) cântată cu o dinamică mică şi din ce în ce mai tare (piano – forte). Acest interval îl întâlniţi în coloana sonoră a mai multor filme de tip “horror”.
secunda mare – prima şi a doua notă dintr‑o gamă majoră cântată consecutiv.
terţa mică – cântec de leagăn de Brahms
terţa mare – a 3‑a notă din cântecul “Podul de Piatră”
cvarta perfectă ­–  intervalul cu care începe imnul României
cvarta mărită (cvinta micşorată) – un interval disonant îl intâlneşti des in muzica rock, metal, heavy‑metal etc. Un interval interzis in muzica clasică “Diabolus in Musica” – datorită sonorităţii sale “malefice”. Cvarta mărită sau cvinta micşorată este intervalul sirenei.
Recomand auditie muzicală Immigrant Song – Led Zeppelin.
cvinta perfectă – intervalul cheie dintr‑un arpegiu sau intervalul powercord.
sexta mică – intervalul “Love Story”
sexta mare – intervalul de inceput al unei teme foarte cunoscute din Traviata de Verdi
septima mică ­– o recunosc din acordul de septimă de dominantă care rezolvă tonica. Pentru a recunoaşte acest interval ai nevoie de nişte cunoştinţe de bază în armonie.
septima mare – un interval disonant care cere rezolvare, cântă‑l şi îţi vei da seama că rezolvarea e ascendentă.
octava perfectă – aceeaşi notă cântată intr‑o octavă diferită de cealaltă.
Pentru a cunoaşte intervalele, trebuie să asculţi muzica, nu să o auzi. Încearcă să analizezi distanţele dintre sunetele pe care le asculţi, şi mai apoi să le reproduci pe instrument.
Dacă nu conoşti notele şi auzi distanţe (intervale) încearcă să le reproduci cu vocea si mai apoi pe instrument. Încearcă să le spui pe note, de ex: pe coarda mi, avem nota fa la un semiton (secundă mică) distanţă.
Ce alte note urmează şi la câte “căsuţe”/“fret‑uri” ?
Formează‑ţi singur intervale, asociază cu muzica pe care o asculţi. Tu ce intervale ai mai “descoperit” in melodiile preferate?
Îmi doresc mie, dar şi vouă, spor la studiu!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu