14 ian. 2012

Cum inveti notele pe grif-ul chitarei


Cea mai întâlnită scriere muzicală pentru chitară este: A B C D E F G .
7 litere din alfabet cu 7 note muzicale.
Aşa cum săptamâna in limba engleză nu începe cu luni asa “alfabetul muzical” nu începe cu Do.
De ce începe cu LA ?

O întrebare foarte des întalnită la orele de muzică.

La este nota după care te acordezi, la filarmonică LA este nota după care se acordează toţi instrumentiştii.  Astfel nota LA din gama centrala a pianului este la o frecvenţă de 440 Herţi (hz) o frecvenţă standard după care se construiesc toate instrumentele de suflat, coarde, percuţie etc.
A – La
B – Si
C – Do
D – Re
E – Mi
F – Fa
G – Sol

Acest “skill” (aptitudine) de a citi note, de a învăţa notele pe grif‑ul chitarei se poate dobândi doar prin studiu. Orice studiezi, fie o piesa, fie o gamă, fie că te joci cu chitara, spune­‑i pe nume fiecărei note (în gând sau cu voce tare), iar în scurt timp vei realiza că ai învăţat notelor pe grif‑ul instrumentului. Să nu crezi însă că odată ce le‑ai învăţat nu trebuie să le mai repeţi.


Sunt multi chitarişti cântând piese din memoria vizuală/mecanică, ori vizionând vreun tutorial sau care au văzut cum le cântă un prieten; îi îndemn pe acest tip de chitarişti să încerce să zică pe nume fiecarei note, fiecărui acord, pentru că e posibil ca următoarea piesă preferată să fie scrisă cu note sau în cifraj.
Acelaşi lucru e valabil şi pentru chitariştii care interpretează piese “după ureche”, dar şi pentru orice chitarist, la orice nivel. SPOR LA STUDIO! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu