Ca orice început, primele lecţii de chitară sunt o adevărată provocare. Pe lângă ceea ce deprinzi de la profesor în decursul unei sedinţe, foarte importante sunt repetiţiile individuale.
Pornind de la premiza că pui 100% pasiune în învăţarea chitarei, devine clar că vei dori să progresezi cât mai mult şi cât mai repede.
Pentru o repetiţie eficientă, e ideal să elimini sursele de stress şi mai ales presiunea că trebuie să-ţi însuşeşti noţiunile până la următoarea lecţie.
Repeţi pentru că îţi place şi îţi doreşti să fii mai bun, nu pentru că profesorul ţi-a dat o anume temă! Nu uita acest lucru şi fă-l să se simtă în fiecare notă.
Dacă ai repetat un fragment muzical stând în tensiune, cel mai probabil îţi va fi greu să îl cânţi relaxat/ă data viitoare. Cu atât mai mult dacă ai în faţă un public!
După cum spunea şi Joe Satriani, e o idee bună să cânţi în faţa altor oameni de fiecare dată când ai ocazia, chiar dacă e vorba de membri ai familiei. E clar că bunica ta nu va înţelege ce e un riff, dar ţie îţi va prinde bine exerciţiul de-a cânta fără reţineri
E important ca atunci când repeţi să nu te stresezi în legătură cu volumul şi faptul că i-ai putea deranja pe membrii familiei ori pe vecini. Deşi e bine să exersezi de fiecare dată când prinzi o clipă liberă, ţine minte că studiul pe fugă ori în contratimp nu e deloc eficient.
Indiferent de metoda de chitară pe care o urmezi şi de nivelul la care te afli, trebuie să accepţi că greşelile sunt o parte a procesului de învăţare.
Încearcă să identifici erorile şi să le semnalezi profesorului tău, pentru a evita ca acestea să-ţi intre în reflex.
Auto-critica trebuie să fie însă constructivă: nu fi prea aspru/aspră cu tine, momentele de vulnerabilitate şi greşelile sunt inevitabile pentru toată lumea, mai ales la început.
Câteva sugestii pentru repetiţii de chitară reuşite:
- 1. Transformă orele de repetiţie într-un prilej de relaxare. Cântă cu bucurie, ca şi cum te-ai afla în faţa celui mai bun prieten, şi nu din automatism. Astfel înveţi nu doar să execuţi, ci să transmiţi, ceea ce e vital pentru un artist.
- 2. Avansează pas cu pas atunci când studiezi un nou pasaj: astfel vei putea reduce tensiunea la minim, îţi vei păstra o postură corectă în timpul cântării şi vei avea răgaz să insişti pe interpretare.
- 3. Învaţă când să te opreşti: precum greşelile, durerea e o parte firească a procesului. Însă dacă te încăpăţânezi să cânţi până când îţi umpli degetele de bătături, nu vei reuşi decât să pui chitara în cui pentru câteva zile, până te refaci. Dozează-ţi atât entuziasmul, cât şi răbdarea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu